Werk

Deze informatie is verouderd, neem contact op met DB-connect:
Telefoon: 085-0654590
e-mail : contact@dbconnect.info

Aan de slag gaan of de baan behouden is met recht een uitdaging voor elke doofblinde. Werken is mogelijk, maar wel in optimale omstandigheden die voor elke doofblinde weer anders kunnen zijn. Hieronder vind je enkele tips bij het vinden of behouden van je baan, mogelijkheden voor ondersteuning daarbij en informatie over alternatieven in het vrijwilligerswerk.

Tips

Hoe zoek je een baan? Hoe praat je straks met je collega’s? Hoe vind je evenwicht tussen werk en privé? Een aantal tips.

Ondersteuning

Ga ongeveer een half jaar voor het einde van je opleiding, nadenken over eventuele ondersteuning bij het zoeken van werk. Re-integratiebedrijven bieden o.a. sollicitatieondersteuning aan mensen met beperkingen in horen en zien.

De zorginstellingen bieden begeleiding en arbeidsgerichte training, zoals loopbaanbegeleiding, sollicitatietraining, communicatie en presentatie van de handicap enz. Ook bij omscholing kun je van deze vormen van ondersteuning gebruik maken.

Sollicitatiebrief

Bedenk of je in je sollicitatiebrief melding maakt van je zintuiglijke beperkingen en mogelijkheden. Als je besluit dit wel te doen, ga dan in op de gevolgen voor de werksituatie. Waarom denk je dat je beperkingen geen bezwaar zijn? Benoem positieve werkervaringen. Welke ondersteuning vind je wenselijk? Vermeld eventueel ook dat er regelingen zijn om jou en je werkgever te ondersteunen en aanpassingen op je werkplek te financieren. Zie ook Wet- en regelgeving

Communicatie

Informeer je collega’s en leidinggevenden over je communicatiemogelijkheden. Werkoverleg én het praatje tijdens de pauzes zijn belangrijk voor goede werkrelaties. Probeer de communicatie op gang te helpen zodat je je thuis voelt bij het bedrijf en een band met je collega’s ontwikkelt.

Energiebalans

Zoek een goede energiebalans tussen werk en privé. Bij een goede energiebalans word je niet te veel belast door je werkzaamheden. Als je geen goede energiebalans kunt vinden of keuzes moet maken tussen werk en privé, is het belangrijk hierover in gesprek te gaan met je werkgever of re-integratiebedrijf. Ook kun je je in dit traject laten ondersteunen door een professional van een zorginstelling. Die heeft kennis van de regelingen, de financiële en de emotionele aspecten.

Werkvoorzieningbedrijf

Soms kan je door je beperkingen alleen in aangepaste omstandigheden werken. Het werkvoorzieningbedrijf (ook wel sociale werkplaats genoemd) biedt dan mogelijk uitkomst. Op een werkvoorzieningbedrijf heb je de mogelijkheid om zelfstandig en in je eigen tempo te werken. De werkgever houdt daarbij rekening met je beperkingen. Je hebt er volwaardig werk waarvoor je gewoon salaris verdient.

De werkvoorzieningbedrijven zijn grote organisaties met verschillende soorten werk. Er zijn drie soorten bedrijven:

  • industriële centra (hout- of metaalbewerking, boekbinden, meubelmaken, zeefdrukken)
  • cultuur- en civieltechnische diensten (aanleg en onderhoud van plantsoenen en recreatieprojecten)
  • centra voor administratieve werkzaamheden (typewerk, archiefwerk, kantinewerk en portierswerk)

Wsw-banen zijn gesubsidieerd. Om er te werken heb je een indicatiestelling van het CWI nodig.

Algemene organisaties voor werk en arbeid

Organisaties voor ondersteuning bij werk

Als je een baan zoekt of ondersteuning op je werk wilt, kunnen de volgende organisaties je verder helpen. Door contact op te nemen met de verschillende bedrijven kun je goed bepalen welk het beste bij je past.

Ook de volgende organisaties kunnen je advies en persoonlijke begeleiding bieden. Bijvoorbeeld met een arbeidsgerichte programma of advies over het vinden van een goede energiebalans.