Studie

Een studiekeuze kan zich op allerlei momenten voordoen. Als vervolg op je onderwijs, tijdens je loopbaan of als je voor een omscholing komt te staan. Je doofblindheid speelt een rol bij de keuze van een opleiding. Je moet je goed bewust zijn van je mogelijkheden en beperkingen. Maar ook is het goed te weten waar je ondersteuning kunt krijgen en waar voor jou de kansen liggen.

Na het speciaal onderwijs

Zit je nog op het speciaal onderwijs? Denk je na over een vervolgopleiding? Laat je dan informeren door de onderwijsbegeleiders op je school. Meestal kun je op school al vaklessen volgen zoals tuin, algemene technieken of huishoudkunde. Zo kun je erachter komen wat je in de toekomst wilt gaan doen en welke studie je kunt volgen.

Studiekeuze

Denk je na over een studie en baan? Een tip: begin tijdig met een oriëntatie.

Er zijn meerdere manieren om je hierbij te laten ondersteunen. In de laatste fase van het middelbaar onderwijs kun je met een ambulante onderwijsbegeleider je wensen en mogelijkheden bespreken en zoeken naar passende opleidingen. Wellicht ben je al eerder in je onderwijs begeleid en ben je met deze begeleiding bekend. Zo niet neem dan contact op met een gespecialiseerde onderwijsorganisatie.

Soms is de overgang van school naar studie (of werk) groot en is het handig een training te volgen, die je sterker maakt in je keuzes. Deze worden verzorgd door organisaties voor revalidatie. Je kunt denken aan:

  • trajecten voor de overgang van school naar studie/werk
  • trajecten voor loopbaanbegeleiding
  • revalidatie gericht op het volgen van trainingen ( assertiviteit, communicatie en presentatie van de handicap, balans tussen werk en privé, sollicitatietraining

Ook re-integratiebureaus kunnen je begeleiden in het maken van een studiekeuze. Zij kijken met je naar je wensen en mogelijkheden. Revalidatie-instellingen en re-integratiebureaus werken veel samen.

Omscholen

Sommige vormen van doofblindheid nemen toe in de loop van je leven. Daardoor kan het zijn, dat je je oorspronkelijke beroep niet meer kunt uitoefenen.

Een re-integratiebureau kijkt met je naar wensen en mogelijkheden. Als blijkt dat je voor een baan die bij je past training en bijscholing nodig hebt, verzorgt het begeleiding. Ook de zorginstellingen kunnen in deze situatie een rol spelen in begeleiding, revalidatie en training.

Praktische ondersteuning bij studie

Het volgen van een studie kan zeer intensief zijn. Extra ondersteuning is mogelijk in de vorm van extra tolkuren voor het volgen van lessen of het laten brailleren van studieboeken via het Loket aangepast-lezen.

Informatie over handicap en studie

De volgende organisaties hebben informatie over handicap en studie.